T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüz Fıstıkçılık Biriminden Önemle Duyurulur

Yayın Tarihi : 9.07.2021

Değerli Üreticilerimiz! Temmuz Ayı içerisinde yapılması gereken faaliyetler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Psillidi İle Mücadele: Pisillidi zararlısı,  yoğunluğuna bağlı olarak yaprakların vaktinden önce sararıp dökülmesine ve bu durum da dolaylı olarak karagözlerin dökülmesine sebep olur.

Psillidi zararlısına karşı ilaçlama;

Mayıs Ayı ortalarından itibaren, haftada bir yapılacak sayımlar sonucunda, bileşik yaprakta 25-30 nimf olduğunda ve yumurtaların çoğunluğunun açıldığı dönemde ilaçlama yapılır. İlaç uygulamasına karar verirken seçici ve entegre mücadele açısından kabul edilebilir ilaçlar tercih edilmelidir.

Dipkurdu ile Mücadele: Dip kurdu türlerinin erginleri yaprak, yaprak sapı ve taze sürgünlerin kabuklarını kemirerek ve aynı zamanda yumurtalarını aşı gözünün altına bırakarak aşı gözünü zedeler kurumasına neden olur. Larvaları ağaç köklerini kemirerek beslenir.  Kök boğazında pupa olur. Temmuz ayında pupalardan ergin çıkışı görülmeye başlar. Ergin çıkışı 4,5 ay sürer. Zarar gören ağaçlarda gelişme durur ve ağaçlar ölür. Zararlı iki yılda bir döl verir.

Dipkurdu Zararlısına Karşı;

Kültürel Önlemler: Ağaç üzerinde bulunan erginler toplanıp öldürülmelidir. Ağaç altlarında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı, vs. bulundurulmamalıdır. Sulama ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Herhangi bir nedenle yaralanmış ağaçlarda, yara yeri aşı macunu ile kapatılmalıdır. Ağacın sararan kısmının altındaki kök bölgesi açılıp, burada bulunan larvalar ve pupalar öldürülmelidir. Sürüm yaparken ağaçların gövdesine fazla yaklaşılmamalıdır.

Mekanik Mücadele: Sabah erken saatlerde ve akşamüzeri gövde ve kök boğazında kolayca toplanabilen erginler yok edilmelidir. Sap dipleri yenilerek dökülen yaprakların bulunduğu ağaçlar hızla sarsılarak yere düşen erginler toplanıp imha edilmelidir. Hazirandan itibaren zarar görmüş ağaçların kök boğazı bölgesi açılarak bulunan zararlı yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Kimyasal mücadele Mayıs ayının 15-20 si arası erginler yumurta bırakmadan yapılmalıdır. Bir diğer ilaçlama ise Temmuz ayının 15 inden itibaren 20 gün ara ile 2 defa yapılması halinde popülasyonu düşürecektir.

Bu faaliyetler ile birlikte bahçenizde aşılama yaptıysanız eğer aşı bağlarını açmayı unutmayınız.  Ayrıca fıstık bahçenizde, oluşan çatlakları tırmık veya tapan ile kapatabilir, ağaçların kök boğazında göllendirme yapmadan sulama ile birlikte gübre verebilirsiniz.

Soru ve görüşleriniz için; (0484) 223 40 00 Fıstıkçılık Birimi.