T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüz Fıstıkçılık Biriminden Önemle Duyurulur!

Yayın Tarihi : 2.08.2021

Değerli Üreticilerimiz! Ağustos Ayı içerisinde yapılması önerilen faaliyetler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Fıstıkta Sulama: Siirtfıstığı kuraklığa dayanıklı ve gelişmesi yavaş olduğundan, Türkiye' de üreticiler bitkiyi kurak, taşlık, ve yüksek kireç içeren topraklarda yetiştirmektedirler (Kaşka,2001). Siirtfıstığının kuraklığa dayanıklı olması, optimum bitki gelişimi için çok az miktarda suyun yeterli olduğu anlamına gelmez (Goldhamer, 1995).       Kurak ve yarı kurak bölgelerde, diğer gelişim etmenlerinin elverişli düzeyde olmaları durumunda, sulamayla kuruya göre yaklaşık 2-4 kat üretim artışı sağlanabilir.

KURU            SULU (Kg/da)

  SİİRT   ÇEŞİDİ         103                        262

  UZUN  ÇEŞİDİ           59                         179

 

Siirtfıstığında görülen periyodisite, sulamanın yapılmaması, kültürel tedbirlerin yetersizliği ve bitki dokularında yeterli azot birikiminin olmamasına bağlanmaktadır.

Sulanan Siirtfıstığı ağacı ile sulanmayan arasında fotosentez hızı (karbonhidrat birikimi) yönünden % 32 oranında bir fark vardır.

Sulanan ağaçta daha fazla karbonhidrat birikimi olmakta ve karagöz dökümünün engellenmesine olumlu etki yapmaktadır.

Siirtfıstığında Sulama Yapıldığında;

  • Yüksek verim
  • Yüksek çıtlak oranı
  • Kaliteli ve dolgun meyve elde edilmektedir.

Ne Zaman Sulama ?

  • Toprakta 0-90 ile 0-180 cm derinlikteki yararlı suyun % 50' si bitki tarafından kullanıldığında,
  • Tansiyometre gibi toprak nem ölçerlerden yararlanılarak,
  • Toprak kuruluğunun çıplak gözle veya el yordamıyla kontrol edilmesiyle sulamaya karar verilebilir.

Ne Kadar Sulama ?

  • Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması,
  • Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre),
  • Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.

Siirtfıstığında Yanlış Sulama Uygulamaları

  • Siirtfıstığının yakından sulanması ve kökünde suyun göllendirilmesi
  • Siirtfıstığına düzensiz ve kontrolsüz su verilmesi.
  • Siirtfıstığına damla sulama sistemi ile birlikte sulama sırasında gübre verilmemesi.

Sulamanın Olumsuz Etkisi Var mıdır?

  • Siirtfıstığında düzenli (kontrollü) sulama yapılmadığı taktirde ve kök boğazı bölgesinde su göllendirildiğinde, ağaçlarda kök boğazı çürüklüğü meydana gelmekte ve ağaçlar kuruyabilmektedir.
  • Antepfıstığı Araştırma Enstitü Müdürlüğünde 30 yıldan beri Siirt fıstıkları sulanmakladır. Sulama kaynaklı herhangi bir kurumaya rastlanmamıştır.

Psillidi İle Mücadele: Pisillidi zararlısı,  yoğunluğuna bağlı olarak yaprakların vaktinden önce sararıp dökülmesine ve bu durum da dolaylı olarak karagözlerin dökülmesine sebep olur. Psillidi zararlısına karşı ilaçlama;

Bahçenizde yapacağınız kontrollerde Psillidi zararlısı tespit ederseniz mücadele için ilaçlama yapabilirsiniz. İlaç uygulamasına karar verirken seçici ve entegre mücadele açısından kabul edilebilir ilaçlar tercih edilmelidir.

Dipkurdu ile Mücadele: Dip kurdu türlerinin erginleri yaprak, yaprak sapı ve taze sürgünlerin kabuklarını kemirerek ve aynı zamanda yumurtalarını aşı gözünün altına bırakarak aşı gözünü zedeler kurumasına neden olur. Larvaları ağaç köklerini kemirerek beslenir.  Kök boğazında pupa olur. Temmuz ayında pupalardan ergin çıkışı görülmeye başlar. Ergin çıkışı 4,5 ay sürer. Zarar gören ağaçlarda gelişme durur ve ağaçlar ölür. Zararlı iki yılda bir döl verir.

Dipkurdu Zararlısına Karşı;

Kültürel Önlemler: Ağaç üzerinde bulunan erginler toplanıp öldürülmelidir. Ağaç altlarında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı, vs. bulundurulmamalıdır. Sulama ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Herhangi bir nedenle yaralanmış ağaçlarda, yara yeri aşı macunu ile kapatılmalıdır. Ağacın sararan kısmının altındaki kök bölgesi açılıp, burada bulunan larvalar ve pupalar öldürülmelidir. Sürüm yaparken ağaçların gövdesine fazla yaklaşılmamalıdır.

Mekanik Mücadele: Sabah erken saatlerde ve akşamüzeri gövde ve kök boğazında kolayca toplanabilen erginler yok edilmelidir. Sap dipleri yenilerek dökülen yaprakların bulunduğu ağaçlar hızla sarsılarak yere düşen erginler toplanıp imha edilmelidir. Hazirandan itibaren zarar görmüş ağaçların kök boğazı bölgesi açılarak bulunan zararlı yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Kimyasal mücadele Mayıs ayının 15-20 si arası erginler yumurta bırakmadan yapılmalıdır. Bir diğer ilaçlama ise Temmuz ayının 15 inden itibaren 20 gün ara ile 2 defa yapılması halinde popülasyonu düşürecektir.

Bu faaliyetler ile birlikte bahçenizde oluşan çatlakları tırmık veya tapan ile kapatabilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için; (0484) 223 40 00 Fıstıkçılık Birimi.