T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ekili Dikili Tüm Alanlarda Tarla Faresiyle Mücadele Devam Etmektedir.

Yayın Tarihi : 11.04.2022

Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından mücadelesi yürütülen tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyve ekilen/dikilen alanlarda zarar yapan tarla faresine karşı Bostancık  Köyü'nde teknik personel ve  örnek çiftçimiz ile birlikte yapılan ilaçlama neticesinde ilaçlama yapılan bölgede tarla faresi zararının minimum düzeyde olduğu, aynı dönemde ve köyde tespiti yapılan ancak ilaçlama yapılmayan alanlarda zararın %70 civarında olduğu tespit edilmiştir.

Tarla faresi ile mücadele için il/ilçe müdürlüklerinden alabileceğiniz çinko fosfürlü zehirli yemler tahta kaşık veya filinta denen ayarlı kamışlarla deliklere bırakılır. Zehirli yem uygulamasında, zehirli yemin her beslenme deliğinin içerisine 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içine bırakılmasına özen gösterilmelidir.

Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır. Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek, fare ölüleri toplanıp derin bir çukura gömülmelidir.