T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Su Ürünleri Denetim Seferberliği Kapsamında İlimizde Denetimlere Devam Ediliyor.

Yayın Tarihi : 2.10.2023

     Su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması amacıyla, su ürünleri avcılığına ilişkin düzenleme, denetim yapma yetki ve sorumluluğu 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İl/İlçe Müdürlüklerine, kolluk kuvvetlerine, belediye zabıtasına ve muhtarlara verilmiştir.

    Bu kapsamda, su ürünlerinin korunması, sürdürülebilir olması ve yasadışı su ürünleri avcılığında caydırıcılığın sağlanması amacıyla getirilen düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması için, ülke genelinde 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında deniz, iç sular, karaya çıkış noktaları, balık halleri, nakil güzergâhları, işleme ve değerlendirme tesisleri, soğuk hava depoları, toptan ve perakende satış yerlerinde eş zamanlı denetimler yapılması planlanmıştır.

      Söz konusu denetimler kapsamında ilimiz sınırları dâhilinde bulunan perakende satış yerlerinde satışa sunulan balıkların boyları ve uygunlukları ölçülüp esnafa öncelikle mevzuat ile sağlığa uygunluk hususlarında uyarı ve gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Bunun yanı sıra baraj gölü-gölet gibi iç sular, yol güzergâhları ile yetiştiricilik tesislerinde Su Ürünleri Kontrol Görevlilerince denetimler gerçekleştirilmiş olup işletmeciler ile vatandaşlara konuyla alakalı gerekli uyarılar ve bilgilendirmeler yapılmıştır.

     İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimiz sınırları içerisinde bulunan baraj, gölet, nehir vb. su kaynaklarında kaçak avcılığın önlenmesi, balık popülasyonunun korunması ve suların kirliliğine sebep olabilecek durumların engellenmesi/ortadan kaldırılması amacıyla, rutin, ülke geneli eş zamanlı ve şikâyete binaen denetimlere güvenlik güçleriyle koordineli olarak hız kesmeden devam edilmektedir. 

     Bu kapsamda, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Görevlilerince son 5 yılda su kaynaklarında yapılan 3076 denetim neticesinde, bugüne kadar kaçak avcılıkta kullanılan 3 adet akü, 2 adet jeneratör, 2 adet şişme bot, 4 adet file ile toplam 6.481 m. ağa (uzatma/serpme ağ/tırıvırı) el konulmuş olup ilgili 25 şahsa 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun değişik maddelerine muhalefetten toplam 38.527,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.

      İlimiz gölet ve iç sularında su ürünleri popülasyonunu arttırmak, devamlılığını sağlamak, amatör balıkçılığı geliştirmek ve su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği anlamında son 5 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı üretim tesislerinden temin edilen 4.645.700 adet pullu sazan yavrusu ilimiz su kaynaklarına İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce bırakılmıştır.

      2023 yılı için ise Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu tesislerinde üretilen 2 milyon 100 bin sazan balığı yavrusu teslim alınarak aynı gün Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Baraj gölüne bırakılmış olup  tatlı iç sularımızda yaygın olarak bulunan ve talep gören 1 milyon 300 bin şabut balığı yavrusu yakın bir zamanda baraj göletlerine bırakılmasıyla balıklandırma sayımız 8.027.700' e ulaşmış olacaktır.

      İlimiz su ürünleri kaynaklarımızın korunması, sürdürülebilir olması ve yasa dışı su ürünleri avcılığında caydırıcılığın sağlanması amacıyla eğitim, su alanlarının balıklandırılması ile kontrol – denetim faaliyetlerimiz diğer paydaş kurumlarla koordineli olarak aralıksız devam edecektir.