Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SİİRT İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli EN
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    MİSYONUMUZ-VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • YÖNETİM KADROSU
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
  • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    BİTKİSEL ÜRETİM VE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İDARİ MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    ÇAYIR,MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
  • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    TİLLO TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    KURTALAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    BAYKAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    ERUH TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    ŞİRVAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    PERVARİ TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
  • FISTIKÇILIK BİRİMİ
    BİRİMİMİZ
    SİİRT FISTIĞI ÜRETİM VERİLERİ
    SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI
    SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TARIM TAKVİMİ
    SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • SİİRT FISTIĞINDA AŞILAMA
    • SİİRT FISTIĞINDA BUDAMA
    • SİİRTFISTIĞINDA GÜBRELEME
    • SİİRT FISTIĞINDA İLAÇLAMADA DKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
    • SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BAHÇE TESİSİ
    SİİRT FISTIĞI HASTALIK VE ZARARLILARI
    LİFLET VE BROŞÜRLER
  • TARIMSAL SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIMIZ
    SİİRT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    SİİRT ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI
    SİİRT FISTIK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT NAR ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
    SİİRT FIRINCILAR VE LOKANTACILAR ODASI BAŞKANLIĞI
    BAYKAN ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    KURTALAN ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    ERUH ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    PERVARİ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    PERVARİ BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
    SİİRT DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
  • FAALİYETLERİMİZ
    ORGANİZASYON KİTABI
    FAALİYET RAPORU
    ETKİ ANALİZİ
  • KAMU HİZMET STANDARTLARI
  • PERSONEL İLETİŞİM
  • BİRİMLERİMİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSiirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Siirt Fıstığında Aşılama

AŞILAMA

            Antepfıstığında en çok sürgün ve durgun göz aşıları kullanılmaktadır. Ancak aşı başarısı diğer meyve türlerine göre oldukça düşük olmaktadır. Antepfıstığında aşı randımanına tohumdan anaç türüne, çeşitlerden bakım koşullarına, iklimden aşı ustasının maharetine kadar pek çok etmen etkili olmaktadır.

            Tüplü fidanlar için kurşun kalemi kalınlığına gelen fidanlara aynı çapta aşı kalemi alınarak aşı yapılabilmektedir. Arazi koşullarında ise fidanın gelişmesine de dikkat edilerek fidan dikiminden 2. veya 3. yılda mutlaka aşının yapılması gerekmektedir. Geç kalındığı takdirde meyveye yatma da gecikmekte uzun yıllar beklenmek zorunda kalınmaktadır. Ayrıca 5-6 yıl veya daha fazla beklendiği takdirde kabuk kalkma durumu açısından ana gövdeye aşı yapılamamakta, bunun yerine dallara yapılmakta ve sonuçta olması gereken çok yüksekte yapılan aşı ağacın tacını da yükseltmektedir.

            Anaç üzerinde aşı yapılacak yerin doğru seçilmesi önem taşımaktadır. Aşıların hakim rüzgarların estiği yöne yapılması ileride sürecek olan aşı sürgününün anacın bulunan kısmından destek alarak rüzgar zararına karşı koruma sağlamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en uygun aşı yönü kuzey-batıdır. Anacın düzgün pürüzsüz yüzeyi tercih edilmelidir. Ayrıca aşı yerinin yüksekliği tüplü fidanlarda tesis edilen bahçelerde ise 30-40 cm olmalıdır. Belirlenen bu aşı yüksekliğine uyulması, ileride yapılacak olan terbiye budamasında ideal taç yüksekliğinin sağlamasına yardımcı olmaktadır.

            Aşı kalemleri, su kaybını en aza indirmek için günün serin saatlerinde kesilmelidir. Aşı kalemlerinin aşılama sırasında ağaçlardan kesilmesi en uygun zamanlamadır. Ancak belirli bir süre bekletilmesi gerekiyorsa, gölge bir yerde aşı kalemlerinin yaprak ayaları sap kısmı 1-1,5 cm kalacak şekilde kesilmelidir. Kısa mesafelerde bu şekilde hazırlanan kalemler önce kesilen yaprakların arasına, sonra nemli bir beze, daha sonrada terlemeyi önlemek amacı ile birkaç yerden delinmiş plastik torbalara konularak soğuk bir ortamda muhafaza edilmelidir. Sürgün göz aşısı için alınan kalemler bu şekilde 2 gün buzdolabının sebzelik kısmında bekletilebilmektedir.

            İlkbahar Yonga aşı için kalemler durgun dönemde alınmaktadır. Yapraksız dönemde (gözler patlamadan önce, ağaca su yürümeden hemen önceki dönem) alınan kalemler ıslak bir bez ya da kağıda sarılarak +4 °C de muhafaza edilebilmektedir.

 

T göz aşısı

            Mayıs Haziran aylarında çöğür ve kalemin kabuk verme durumuna göre yapılır. Anaç üzerinde aşı yapılacak yer belirlendikten sonra kabuk "T" şeklinde çizilir. Anaç kalınlığına göre değişmekle birlikte 1-1,5 cm kadar üst çizgi, 2-2,5cm orta çizgisi çizilir. Bu çizim sırasında aşı bıçağının odun dokusuna değdirmemeye özen göstertilmeli, bu amaçla aşı bıçağı gövdeye dik tutularak çizim yapılmalı, başparmak anaç üzerine temas ettirilerek bıçağın hareketleri kontrol edilmelidir. Aksi durumda odun dokuya verilen zarar sonucunda reçine (mastika sakızı) çıkar ve gözle gövdenin ortak doku oluşturmamasına, sonuç olarak da aşı tutumunun olumsuz etkilenmesine neden olur. Aşı gözü kalemden çıkarılırken üzerinde büyüme konilerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tam pişkinleşmemiş kalemlerde büyüme konisi aşı kalemi üzerinde kalmakta olup aşı tutmamaktadır. Çıkarılan aşı gözü yaprak sapından tutularak anaçta açılan "T" nin içine yukarıdan başlayıp kaydırılarak kendiliğinden kabuk içerisine yerleşmesi sağlanmalıdır. "T" nin üst kısmında boşluk kalmamalı ortadaki çizginin uzunluğu ise aşı gözünün yerleşebileceği kadar olmalıdır. Aşı gözü uygun şekilde yerleştirildikten sonra sera koşullarında aşı bandı, açık arazi koşullarında ise pamuk ipliği yukarıdan başlanarak aşı gözü dışarıda kalacak ve hava almaması için sıkı bir şekilde aşağıya doğru sarılır. İlmek yapılarak bağlanmaya son verilir. Daha sonra aşı yapılan anaçta güney tarafında soluk dalı bırakılmasına dikkat edilerek, 30-40 cm yukarısından, tepe kesimi yapılmalıdır. Tepe kesimlerinin yapılması durumunda aşı yerine daha fazla besin maddelerinin gelmesi sağlanarak ve kallus (yara) dokusunun oluşmasına yardımcı olunacaktır.

Yonga göz aşısı

            Antepfıstığında yonga göz aşısı için tepe sürgünlerinin sürdüğü dönem en uygun aşılama dönemidir. Bu dönemde daha önce belirtildiği üzere durgun dönemden alınan aşı kalemleri kullanılmalıdır. Aşı bıçağı, öncelikle anaç üzerinde aşı yapılacak olan yerin alt tarafından 45 derecelik bir eğimle anaca 1,5-2 mm derinliğinde batırılır. Bu kesinin aşı gözünün yerleştirilebileceği kadar yukarısından meyilli bir şekilde odunlu bir doku alınır. Alt kısımdaki kesim ile küçük bir çıkıntı oluşturulmalı ve aşı gözü koyulduğunda aşı bağı bağlanmadan kalabileceği şekilde olmalıdır. Kalemden de aynı büyüklükte ince bir odun tabakasıyla birlikte alınan aşı gözü açılan yere yerleştirilir. "T" göz aşısındaki gibi aşı bağı ile bağlanılır. İlkbahar döneminde yapılan yonga göz aşılarında aşılamadan 15-20 gün sonra anaçlarda aşı yerinin hemen üstünden yapılacak olan kesimlerin aşı başarısını yükselttiği gözlemlenmiştir.

Aşılama Sonrası Bakım İşleri

            Aşılamadan 10-15 gün sonra aşıların tutup tutmadığı belli olmaktadır. Eğer aşı gözleri irileşmiş, parlak, kabarık görünüyorsa ve "T" aşısında yaprak sapı dokunulduğunda kolayca düşüyorsa aşı tutmuş demektir.  Tersi durumda ise göz kahverengileşir, buruşur ve yaprak sapı dokunulduğunda düşmez. Aşılamadan sonra aşı yerinin altından çıkan küçük sürgünler büyümelerine izin verilmeden temizlenmelidir. Aşı bağları 20-25 gün sonra gevşetilmelidir. Aşı sürgünlerini mekanik zararlanmalara karşı korumak amacı ile 15-20 cm olduğunda aşı bağları tamamen çıkarılarak sürgün yatık sekiz şeklinde anaca bağlanmalıdır. İlerleyen dönemlerde aşı sürgününün anaç çapına geldiğin yılın sonbaharında anaçta kalan kısım tırnak bırakılmayacak şekilde kesilmelidir. İlerleyen dönemde daha üst kısımlardan yapılacak bağlamalarla düzgün bir aşı sürgünü büyümesi sağlanmalıdır. Kesimin aşı yerinin 1-2 mm üzerinden %45 meyilli olacak şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.


İLETİŞİM

    Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Bahçelievler Mahallesi Gaffar Okan Caddesi No:54 Merkez/Siirt

  • Telefon : 0484 223 23 31

  • Faks : 0484 223 42 60

  • E-Posta : siirt@tarimorman.gov.tr

  • KEP : kep.tr tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI