Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SİİRT İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    MİSYONUMUZ-VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • YÖNETİM KADROSU
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
  • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    BİTKİSEL ÜRETİM VE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İDARİ MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    ÇAYIR,MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
  • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    TİLLO TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    KURTALAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    BAYKAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    ERUH TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    ŞİRVAN TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    PERVARİ TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
  • FISTIKÇILIK BİRİMİ
    BİRİMİMİZ
    SİİRT FISTIĞI ÜRETİM VERİLERİ
    SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI
    SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TARIM TAKVİMİ
    SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • SİİRT FISTIĞINDA AŞILAMA
    • SİİRT FISTIĞINDA BUDAMA
    • SİİRTFISTIĞINDA GÜBRELEME
    • SİİRT FISTIĞINDA İLAÇLAMADA DKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
    • SİİRT FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BAHÇE TESİSİ
    SİİRT FISTIĞI HASTALIK VE ZARARLILARI
    LİFLET VE BROŞÜRLER
  • TARIMSAL SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIMIZ
    SİİRT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    SİİRT ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI
    SİİRT FISTIK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT NAR ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
    SİİRT DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
    SİİRT FIRINCILAR VE LOKANTACILAR ODASI BAŞKANLIĞI
    BAYKAN ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    KURTALAN ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    ERUH ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    PERVARİ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    PERVARİ BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
    SİİRT DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
  • FAALİYETLERİMİZ
    ORGANİZASYON KİTABI
    FAALİYET RAPORU
    ETKİ ANALİZİ
  • KAMU HİZMET STANDARTLARI
  • PERSONEL İLETİŞİM
  • BİRİMLERİMİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSiirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

İl Müdürlüğümüz Fıstıkçılık Biriminden Önemle Duyurulur!

3.09.2021 / Gösterim Sayısı : 52 / Arşiv

​

Değerli Üreticilerimiz! Eylül Ayı İlimizde fıstık hasadı sezonu olup, hasadın bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını diler, üreticilerimizin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini önemle vurgularız.

HASAT: Siirt Fıstığında hasat, meyvelerin hasat olgunluğuna geldikleri zaman yapılmalıdır. Bu dönemde meyve dış kabuğu saydamlıktan matlığa dönüşmekte, dış kabuk yumuşayarak sert kabuktan kolayca ayrılmakta, kemik kabuk çıtalamaktadır. Erken hasat yapıldığında, meyve içleri yeşil renkli olur. Geç hasat yapıldığında dış kabuk büzüşmekte ve kurumaktadır. Öte yandan iç meyve renginde açılmalar, kalitesinde bozulmaların yanı sıra hayvan ve haşere zararları artmaktadır. Siirt Fıstığı hasadı fıstık salkımlarının el ile koparılması ile yapılır. Salkımların salkım eğiminin ters yönünde ve salkım sapının dal ile birleştiği yerde koparılmasına özen gösterilmelidir. Salkımı daldan koparmadan meyveleri tek tek seçerek hasat yapmak doğru değildir. Hasat bu şekilde yapılırsa ağaç üzerinde salkım sapları ve boş meyveler kalmaktadır. Ağaçta kalan bu artıklar zararlılar için uygun bir barınak teşkil edeceğinden mutlaka koparılmalıdır. Hasat işlemini sırıklarla dallara vurularak yapılması da ağaç dallarını zedeleyip kırdığı ve bir sonraki yılın mahsul gözlerine (karagöz) zarar verdiği için verim kaybı olduğu tespit edilmiştir. Siirt Fıstığında görülen bir yıl tam ürün alınması bir sonraki yılda ise az ürün alınmasının (periyodisite) sebeplerinden birisi de bu sayılmaktadır. Siirt Fıstığı muhafazası hasattan hemen sonra kavlatılarak sergi yerlerinde kurutulduktan sonra, işlenip pazarlanıncaya kadar jüt çuvallara veya 50-70 kg'lık kanaviçe çuvallarla ambarlarda muhafaza edilmektedirler.

DEPOLAMA: Ürünü depolama süresince, sıcaklık, nem ve ışık, meyve kalitesi üzerine etkili olmaktadır. Ürünün kendine özgü depolama koşullarına uyulmadığı takdirde bozulmalar hızlanmaktadır. Siirt Fıstığının depolamasında da kullanılacak olan yerlerin serin, kuru ve havalanabilir, doğrudan güneş ışığı almayan, duvarları dıştan veya içten sıvanmış, depo tabanı su baskınlarına karşı yerden yüksek, rutubete karşı dayanıklı olması gerekir. Depo olarak kullanacak yerlerde Siirt Fıstığının bileşimini etkileyecek, Siirt Fıstığına zarar verecek maddeler bulundurulmamalıdır. Depolamadan önce üründe nem miktarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ürün depoya girmeden önce depo mutlaka temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Dezenfeksiyon için Formaldehit kullanılır genelde 100 m3'lük depo hacminde 2 lt. %40'lık Formaldehit hesap edilmektedir. Formaldehit uygulaması sırasında depo 3-4 gün hava almayacak şekilde kapalı tutulmalıdır. Ayrıca depoda kullanılan ambalaj ve malzemeler %4'lük NaOH (Sodyum Hidroksit)  çözeltisi ile yıkanmalıdır. Sandık ve kasalar Borik Asit ile yıkanmalıdır. Yığılma şeklinde depolama yerine, fıstığın jüt çuvallar içinde belirli aralıklı olacak şekilde depolanması sağlanmalıdır. Yığın halinde ve çok sayıda çuvalı üstüste koyarak depolanan fıstıklar havasız kalabildiğinden belirli bölgelerde küf gelişmesi için uygun sıcaklık ve nem oluşabilmektedir. Ayrıca çuvalların altına ızgara konulmalıdır. Zarar verici hayvan ve zararlılara karşı gerekli mücadeleler yapılmalıdır.

Gelecek senenin mahsulü olan karagözler şuan ağaçlarda mevcut olmaları sebebiyle üreticilerimiz hasattan sonra da bahçe kontrollerini ihmal etmemelidir. Hasattan sonra yapılacak bahçe kontrollerinde özellikle Psillidi Zararlısı ekonomik zarar eşiğinin üzerinde tespit edilirse gereken mücadele mutlaka yapılmalıdır.  Soru ve görüşleriniz için; (0484) 223 40 00 Fıstıkçılık Birimi.


İLETİŞİM

    Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Bahçelievler Mahallesi Gaffar Okan Caddesi No:54 Merkez/Siirt

  • Telefon : 0484 223 23 31

  • Faks : 0484 223 42 60

  • E-Posta : siirt@tarimorman.gov.tr

  • KEP : kep.tr tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI